Logo Încarcă | Propune
Conecteaza-te arrow

Dispozitive de intrare în calculator

Dispozitive de intrare în calculator

 

                  - TASTATURA

 

 

 

               Poate cel mai important periferic, tastatura, este principalul mod de comunicare între calculator si utilizator. Compusă dintr-o sumedenie de taste cu diverse funcţii şi opţiuni, permite introducerea informaţiilor în calculator, navigharea prin programe, pe hard-disk, manevrarea jocurilor, închiderea rapidă a programelor ş.a.

               Tastatura face parte din dotările standard minime ale unui calculator. Este alcătuită din 5 categorii de taste: taste de introducere text (alfanumerice), taste numerice, taste de deplasare a cursorului, taste funcţionale, taste speciale. Odată cu evoluţia calculatorului, apar noi tipuri de taste, cum ar fi tastele de navigare pe Internet.   

 

                  - MOUSE-ul

 

 

               

              De cele mai multe ori tastatura nu este suficientă pentru a facilita interacţiunea dintre om şi calculator fiind nevoie de o unealtă în plus care să pună în valoarea capacităţile interfeţei grafice a sistemului de operare. Mouse-ul controlează mişcarea unui cursor ( în mod predefinit este o săgeată, dar poate fii schimbat cu altceva -> vezi aici cum ) pe un ecran de afişare.

               Dimensiunea lui este redusă fiind alcătuit de obicei din 2 butoane (click stânga şi click dreapta) şi o rotiţă aflată la mijloc. Pe lângă executarea de click-uri pe ecran mouse-ul mai poate fii utilizat în programe specializate ca şi stilou sau instrument de desenare.

               Există două tipuri de mouse:

      -   mecanic (nu se mai fabrică acest tip de mouse)  ->  are o bilă mecanică sau de cauciuc ce se poate roti în toate direcţiile, sensul de mişcare fiind detectat prin senzorii incorporaţi. Mouse-ul mecanic necesită mouse-pad pentru ca bila să se rotească corespunzător; 

       -   optic  ->  pentru detectarea miscării se foloseşte un laser. Acest tip de mouse răspunde mai rapid şi mai precis la comenzi în comparaţie cu cel mecanic.

 

                  - TOUCHPAD

 

 

 

              Touchpad-ul este o mică suprafaţă sensibilă la atingere şi deplasează cursorul pe ecran în funcţie de mişcarea degetului peste pad. Touchpad-ul este folosit în general la laptop-uri sau la alte calculatoare portabile.

 

                  - TRACKBALL

 

 

            Trackball-ul este un dispozitiv de intrare ce permite mutarea cursorului prin rotirea bilei cu ajutorul degetelor sau palmelor. De obicei există de la unul la trei butoane plasate pe langă bilă. Poate fi considerat un mouse aşezat pe spate şi poate fi poziţionat pe orice suprafaţă de lucru.

 

                  - LIGHT PEN

 

 

               Folosit din ce în ce mai mult în şcoli şi licee pe o suprafaţă specială ce funcţionează pe post de tablă, creionul luminos este un dispozitiv ce foloseşte un detector sensibil la lumină pentru a puncta obiecte de pe un ecran de afişare sau pentru a scrie pe acesta.

 

                  - MICROFON

 

 

 

               Microfonul este un dispozitiv ce transformă sunetele în semnale electrice. El se conectează la placa de sunet a calculatorului şi este folosit pentru a înregistra diverste sunete pe calculator. De asemenea, este folosit în telefonia pe Internet şi la introducerea verbală a comenzilor.

                Dacă nu suntem mulţumiţi de puterea sunetelor captate de microfon, atunci putem mări volumul acestuia, lucru care se face prin deschiderea panoului de control volum prin click dreapta pe iconiţa din partea de jos dreapta a toolbar-ului şi alegerea opţiunii Open Volume Control.

 

 

 

               Aici putem să setăm după cum dorim volumul calculatorului. Pentru a seta volumul microfonului trebuie să modificăm bar-ul corespunzător zonei Mic Volume.

 

 

               În partea de jos a zonei se găseşte butonul Advanced ce deschide o fereastră de dialog cu opţiuni adiţionale puse la dispoziţie de către placa de sunet a plăcii de bază. De exemplu, eu mă pot folosi de o opţiune numită Microphone Boost ce îmbunătăţeste considerabil puterea sunetelor captate de microfon.

 

 

 

                  - SCANNER

 

 

 

             Un dispozitiv de intrare foarte util care poate citi textul (cu ajutorul unor programe speciale) sau ilustraţiile tipărite pe hârtie şi transformă aceste informaţii din forma fizică în formă digitală pentru a putea fi folosite de către calculator.

               Există doua tipuri de scanner:

      -   de birou  ->  arată ca un copiator. Materialul ce trebuie scanat se aşează pe o suprafaţă plană, de sticlă (ce se poate observa şi în imagine), iar capacul se închide în momentul începerii procesului de scanat;

       -   de mână  ->  are dimensiuni reduse, este mai lent şi este util pentru prelucrarea documentelor mici.

 

                  - JOYSTICK

 

 

 

               Dispozitiv folosit în general pentru jocurile pe calculator, poate fi folosit, de asemenea, şi pentru mişcarea mouse-ului pe ecran.

 


Cuvinte cheie: cum setez volumul microfonului pe messenger


Detalii:
De acelasi autor:
Autor: Valy - Trimite mesaj autorului
Categoria: Personal Computer
Comentarii:
Nume/Prenume
Email
Mesaj
am nevoie va rog de dispozitive de esire

Postat de dan la 2013-04-09 19:39:31
imi trebui pt ora de informatica

Postat de ascuns la 2012-09-21 16:40:01
Ok, am încercat să mai scriu câte ceva în plus despre el :D

Postat de Valy la 2010-11-04 00:30:46
Mai mult nu se poate despre microfon?

Postat de Xuns la 2010-10-28 10:06:03
© Biblioteca de tutoriale Limbă - Aplicaţii - Realizatori- Tutoriale - Contact - Privacy Policy