Logo Încarcă | Propune
Conecteaza-te arrow

Memoria unui calculator - RAM, ROM, cache

Memoria unui calculator

 

    Vom vorbi despre o alta componenta a calculatorului, memoria. Impreuna cu procesorul, a reprezentat modelul computer-ului de baza aparut prin anii 40. Similar cu memoria noastra, memoria PC-ului retine informatii necesare calculatorului pentru o anumita perioada de timp. Memoria este de 2 tipuri:

  • memoria interna:  zona de stocare temporara a datelor intr-un calculator
  • memoria externa:  zona de stocare permanenta a datelor (dispozitie de stocare, ex.: hard-disk, flash, cd/dvd)

    Memoria interna contine atat datele brute care urmeaza sa fie prelucrate, cat si rezultatele prelucrarilor, dar aceste informatii sunt in cele mai multe cazuri temporare. Memoria poate functiona si ca un canal de comunicatii intre microprocesor si dispozitivele perifence. 

          

            Memoria interna din punct de vedere al "volatilitatii", este de 2 tipuri:

  • ROM (Read Only Memory)  -> este o memorie nevolatila (nu isi pierde continutul la oprirea calculatorului), nu poate fi "scrisa" de utilizator (fiind inscriptionata de catre producator cu ajutorul unei aparaturi speciale), este de capacitate redusa avand pana la 2 MB si este folosita pentru stocarea informatiilor despre hardware, mici programe ce configureaza diverse dispozitive. La pornirea calculatorului, din memoria ROM se verifica informatiile referitoare la componentele tehnice, adica tipul placii de baza, dimensiunea memoriei RAM, tipul hard disk-ului, precum si existenta dispozitivelor periferice (tastatura, mouse, monitor)
  • RAM (Random Access Memory) -> este o memorie volatila (se pierde la oprirea calculatorului), poate fi citita cat si modificata si este folosita pentru stocarea programelor si datelor, fiind considerata principala memorie de lucru a calculatorului

      Memoria cache este un mecanism de stocare de mare viteza. Acest tip de memorie vine sa suplineasca viteza mica de raspuns a memoriei RAM fata de cerintele microprocesorului, stocand pentru un timp limitat parti ale programelor sau datele cele mai des utilizate de unitatea aritmetico-logica a procesorului.

            Memoria cache poate fi sau o sectiune rezervata din memoria principala, sau un dispozitiv independent. Uneori este incorporata in arhitectura microprocesorului (cum am vazut la procesorul Intel Pentium).

 

              Cum functioneaza memoria?

      Calculatorul foloseste un sistem binar de numarare in care sunt utilizate doar cifrele 0 si 1. Aceasta baza este utilizata in domeniul calculatoarelor deoarece toate numerele pot fi reprezentate ca siruri de pulsuri electronice pornite si oprite ( 0 -> oprit , 1 -> pornit ).

     Bit-ul sau cifra binara reprezinta cea mai mica unitate de date ce poate fi reprezentata si prelucrata de catre calculator. O succesiune de 8 biti se numeste byte sau octet. Datele reprezentate in memorie ocupa o succesiune de bytes.

      Byte-ul este cea mai mica unitate de date ce poate fi reprezentata si adresata in memoria calculatorului. Byte-ul este de fapt reprezentarea unui caracter. Prin caracter se intelege o litera, o cifra, un semn de punctuatie sau un simbol grafic reprezentat in memorie.

i n t r - u n

intr-un

 

     Datorita dezvoltarii puternice a tehnologiei, a devenit necesara introducerea unor multiplii ai byte-ului:

  •  1 kilobyte (KB)     = 1024 bytes
  •  1 megabyte (MB)  = 1024 KBytes
  •  1 gigabyte (GB)     = 1024 MBytes
  •  1 terrabyte (TB)    = 1024 GBytes
  •  1 petabyte (PB)     = 1024 TBytes
  •  1 exabyte (EB)      = 1024 PBytes

      

          Ce determina perfomanta memoriei?       

    Vom discuta despre performantele memoriei RAM, deoarece ea este foarte importanta in determinarea performantei calculatorului. 

 

 1) Tipul memoriei

      Exista doua tipuri de memorie RAM:

            -SDRAM (care nu se mai fabrica)

            -DDRAM (care poate fi de tip DDR1, DDR2 sau DDR3)

      Bineinteles, tipul DDR3 este cel mai performant si rapid, dar este si mai scump. Trebuie sa fim atenti aici, deoarece o memorie de tip DDR2, de exemplu, nu se potriveste decat pe o placa de baza ce suporta DDR2 (si, totodata, si frecventa la care ruleaza memoria). 

 

  2) Frecventa memoriei

     Aceasta este viteza la care ruleaza memoria si impreuna cu tipul ei determina daca memoria se potriveste sau nu pe placa de baza.

       O frecventa mai mare aduce viteza mai mare. Frecventa se masoara in Mhz.

 

  3) Capacitatea memoriei

      Caracteristica de baza a unei memorii RAM, care ne spune cata informatie poate retine intr-un anumit moment memoria. Atentie si aici, pentru ca placile de baza au un maxim de memorie ce il accepta.

      Aici, tehnologia avanseaza intr-un mod foarte alert. Acum doi-trei ani nu existau placi cu mai mult de 3 giga memorie RAM si nici nu aveai nevoie de mai mult de 2, dar acum deja au aparut unele placi care accepta si 16 giga memorie.        


Cuvinte cheie: care este memoria principală la un calculator?,componente interna memoria, ce este memoria RAM, ce este memoria ROM, ce este memoria cache, ce este memoria virtuala, memory, memorie, virtual memory, physical memory, memorie virtuala, kernel memory, kernel, RAM, DDRAM, SDRAM, DDR2, DDR3, ddr speed, bus speed, DDR arhitectura


Detalii:
De acelasi autor:
Autor: Valy - Trimite mesaj autorului
Categoria: Personal Computer
Comentarii:
Nume/Prenume
Email
Mesaj
Felicitari autorului,pentru aceste articole bine venite si foarte utile.

Postat de nicolae albu la 2015-01-20 13:10:41
Si cu canili ista domnli? merji ca dracu sasi scilin sliuha si greu mergi aista domnli

Postat de Suka la 2014-11-13 11:56:48
Am achizitionat 4gb ddr3/1600 pentru un desktop care are doua memorii de 2gb ddr3/1333 si suporta pana la 16gb/ram iclusiv frecventa.Nu imi dau seama de ce nu o accepta , am icercat toate combinatiile .Va trebui sa achizitionez in final una pe 1333mhz sau poate este defecta cea de 4gb achizitionata ?Va multumesc !

Postat de cioca/octavian la 2013-11-13 12:24:25
Dar va trebui ca placa de baza si procesorul sa suporte sa lucreze cu memorie la acea frecventa.De asemenea, mai trebuie sa fii atent la ceva. Mi se pare ca nu poti avea memorii la viteze diferite pe aceeasi placa de baza. De exemplu o memorie de 1333mhz si alta de 1600mhz .. s-ar putea sa-ti faca probleme.

Postat de Valy la 2013-02-14 04:14:49
Salut, daca vreau sa-mi inlocuesc RAMUL si nu e la aceasi frecventa ca cel implicit..e vreo problema?

Postat de Denis la 2013-02-08 21:18:17
Interesant :D Felicitari !

Postat de Cristy la 2010-03-09 23:22:11
© Biblioteca de tutoriale Limbă - Aplicaţii - Realizatori- Tutoriale - Contact - Privacy Policy