Logo Încarcă | Propune
Conecteaza-te arrow

Ce este şi ce face o placa video pentru calculator-pc

Placa video

 

       Placa video este responsabila cu afisarea imaginilor pe ecranul monitorului. Ea este a doua componenta, dupa procesor, care determina puterea unui calculator.

       Placa video contine un procesor specializat numit GPU (Graphical Processing Unit) sau VPU (Video Processing Unit) care face o parte din calculele necesare pentru afisarea imaginilor, iar cealalta parte a acestor calcule este facuta de procesorul calculatorului.

       Fiecare placa video are si o cantitate de memorie inclusa pe ea care este folosita de GPU (de exemplu pentru a stoca texturile suprafetelor intalnite in jocuri).

               Placa video afiseaza pe ecranul monitorului imagini de doua tipuri si anume in doua dimensiuni (2D) si in trei dimensiuni (3D), cu mentiunea ca imaginile 3D sunt tot in doua dimensiuni deoarece sunt afisate pe ecran, care este o suprafata plata, dar in cazul lor este creata senzatia (iluzia) perspectivei, adica a unui spatiu in trei dimensiuni aflat dincolo de ecranul monitorului.

      Imaginile 2D sunt folosite in special pentru elementele de interfata (ferestrele, barele, butoanele, etc) ale softurilor, iar imaginile 3D sunt folosite de obicei pentru jocurile 3D (practic aproape toate jocurile publicate incepind cu anul 2000, indiferent de tipul lor). 

 

             Ce determina performanta unei placi video?

  • frecventa procesorului grafic
  • frecventa memoriei RAM de pe placa video si cantitatea ei;  poate fi de 3 tipuri DDR, DDR2 si, mai nou si mai performant, DDR3
  • numarul de conducte de randare si numarul de unitati de texturare continute de fiecare conducta (ajuta la afisarea imaginilor)
  • tipul magistralei de memorie (memory bus), prin care sunt transferate date intre cip-ul grafic si memorie RAM de pe placa video;  cele mai performante placi au o magistrala de memorie de 256 biti, cu performante medii 128 biti si performante scazute 64 biti 

                

              Cum se monteaza placa video?

 

                   Placa video se fixeaza pe un slot al placii de baza (indicat cu rosu). Acesta poate fi de tip AGP (tipul vechi care nu se mai gaseste) sau PCI-E (intalnit la toate placile de baza de 3-4 ani incoace). Apoi se conecteaza la ea monitorul, introducand cablul lui in cupla de pe placa video (indicata cu albastru).

         

              Tipuri de placi video

 

       Placile video sunt construite de multe companii specializate in producerea de piese pentru calculator, insa cea mai mare parte dintre placile video au un procesor grafic fabricat fie de nVIDIA, fie de ATI.

            

           1)     nVIDIA

 

    Compania NVIDIA fabrica un GPU cu denumirea GeForce care, la fel ca in cazul procesoarelor centrale (CPU), are mai multe generatii.

     Procesoarele grafice de pe placile NVIDIA au nuclee numite "NV n", "GT n", etc. unde "n" este un numar. Denumirea nucleelor nu este neaparat o indicatie a performantei lor.

 

            2) ATI

 

        Compania ATI fabrica un VPU (similar cu un GPU) cu denumirea Radeon care are mai multe generatii. Procesoarele grafice de pe placile Radeon au nuclee numite "Rn" (la placile cu performante medii sau inalte) sau "RVn" (la placile cu performante obisnuite) unde "n" este un numar. 

 

            3) Alti producatori

 

 

              In afara de NVIDIA si ATI mai exista si alti producatori de procesoare grafice, dar care nu sunt asa cunoscuti pe piata.

     Unul dintre ei este MATROX ale carui placi au reputatia ca afiseaza cea mai buna imagine, dar pretul lor este prea mare pentru performantele in jocuri.

      INTEL produce de multa vreme un procesor video cu performante acceptabile care este inclus pe unele placi de baza si se adreseaza celor care nu isi folosesc calculatoarele pentru jocurile mai noi, ci doar pentru munca de birou sau pentru explorarea internetului.

      Totodata, pe piata placilor video performante se remarca si prezenta companiilor S3 (detinuta de VIA) si XGI (detinuta de SIS).

 

              La ce ne uitam la o placa video?

 

       Bun, deci vrem sa cumparam o placa video noua. In primul rand, trebuie sa ne gandim la ce o vom folosi. Daca dorim sa jucam jocuri noi, de ultima generatie, atunci vom avea nevoie de o placa mai scumpa pentru a putea suporta cerintele, dar daca o vom folosi numai pentru a intra pe net sau pentru a edita documente, scrie referate, atunci, si o placa mai slaba se va descurca foarte bine. 

Observatie  Numarul din denumirea placii video nu indica neaparat performanta. De exemplu, putem lua placile nvidia geforce 9800 GT si nvidia geforce GTS 250 care sunt aproape identice ca performante.

              Apoi, ne uitam ce procesor video (GPU-VPU) are, ce cantitate de memorie prezinta si cu ce varianta DirectX este compatibila. Acest lucru se poate face usor verificand lista cu specificatiile tehnice a placii video.

       De obicei, cea mai simpla metoda pentru a ne da seama ce placa video este buna pentru noi este de a verifica pretul :). 

 

 

 

        

 


Cuvinte cheie: video card, GPU, ATI, Nvidia graphic card, PC graphic card, graphic card adaptor, AGP, PCI-Exp, graphic core, RAMDAC, graphic solution


Detalii:
De acelasi autor:
Autor: Valy - Trimite mesaj autorului
Categoria: Personal Computer
Comentarii:
Nume/Prenume
Email
Mesaj
Vreau sa imi cumpar de mult o placa video dar la pc-ul meu in placa de baza locul unde trebuie introdusa placa video este practic invers. Partea mica in care este introdusa placa video se afla in dreapta si nu in stanga cum am vazut la alte placi. Trebuie schimbata placa de baza sau este un anumit tip de placa video? Multumesc de timpul acordat si astept un raspuns.

Postat de Dragos Constantin la 2015-01-25 14:18:46
imi trebuie o placa video de computeru GX280 si nustiu de unde fac rost ca nu mai are grfica pentru jocuri

Postat de hilohi antonie la 2014-10-12 19:57:49
Am luat o unite Pc fără placă video şi nu ştiu ce pentium este PC .de unde îmi dau seama ce fel de placă îmi trebuie.;-(

Postat de Ionuţ la 2013-11-17 17:51:37
Ma bucur ca ti-a fost de ajutor :D

Postat de Valy la 2011-07-28 15:22:13
Mersi de tutorial. :) a fost folositor :-A :)

Postat de Ovidiu la 2011-07-26 01:37:49
© Biblioteca de tutoriale Limbă - Aplicaţii - Realizatori- Tutoriale - Contact - Privacy Policy